Cranio sacraal therapie is ontstaan uit de osteopathie en gaat er vanuit dat het lichaam een eenheid is.

 

Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door bindweefsel. Dit bindweefsel kun je zien als een soort laken waar de schedel, het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten, de bloedvaten en de zenuwen in gevouwen zitten. Beperkingen in het bindweefsel kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam. Doordat alles met elkaar verbonden is, kan de pijn in de buik te maken hebben met een oorzaak op een hele andere plek in het lichaam.

 

Het cranio sacraal systeem bestaat uit vliezen en hersenruggenmergvloeistof, die de hersenen en het ruggenmerg beschermen. Het strekt zich uit van de botten van de schedel (cranium), het aangezicht en de mond tot aan de botten van het bekken (sacraal). Binnen het cranio sacraal systeem neemt de hoeveelheid hersenruggenmergvloeistof via een ritmische productie regelmatig toe en af, waardoor drukverschillen ontstaan. Deze drukverschillen veroorzaken de ritmische beweging van het hersenvlies en daardoor de beweging van de schedelbeenderen. We noemen dit het cranio sacraal ritme, dat een ervaren therapeut overal op het lichaam kan voelen. Het ritme geeft mij informatie over het functioneren van het cranio sacraal systeem.

 

Emoties kunnen de spanningen in ons lichaam doen toenemen, denk maar aan bijvoorbeeld opgetrokken schouders bij stress. Tijdens een cranio sacraal behandeling wordt er gewerkt aan het verkrijgen van ontspanning. Daardoor kunnen er gedachten of herinneringen naar boven komen en emoties vrij komen. Je bepaalt natuurlijk altijd zelf of je erover wilt praten of niet. Het gaat er hier niet om dat wat je waarneemt, herbeleefd gaat worden, maar dat je er van een afstand naar kunt kijken.